Kobieta, która wybiera rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) suplementy witaminy D i inne produkty, ma pewność, że sięga po bezpieczne dla niej i rozwijającego się płodu preparaty zawierające zrównoważone dawki składników.
W suplementacji, szczególnie jeśli dotyczy ona kobiet w ciąży, trzeba zachować dużą rozwagę. Z tego powodu opracowany został system rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników (PTGiP). Rekomendacje tworzyliśmy, aby uświadomić kobietom, że zażywanie wszystkich witamin i minerałów nie tylko nie jest konieczne, ale nawet w niektórych przypadkach może nie być korzystne dla organizmu. Z tego powodu suplementacja podczas ciąży powinna być ograniczona jedynie do składników zaliczonych do tzw. Big Five – Wielkiej Piątki, czyli pięciu najważniejszych dla przyszłej matki i płodu składników. Jednym z nich jest witamina D.
Ważna dla matki i dziecka
Zapewnienie odpowiedniej podaży witaminy D w czasie ciąży jest bardzo istotne, gdyż składnik ten wspomaga prawidłowy rozwój płodu, a także właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego matki. Niedobory witaminy D w czasie ciąży skutkują między innymi niską masą urodzeniową dziecka, natomiast u kobiety wzrasta ryzyko powikłań ciąży, w tym – cukrzycy ciążowej.
Naturalne źródła witaminy D są dwa – to zrównoważona dieta i produkcja witaminy w skórze pod wpływem zawartych w świetle słonecznym promieni UV. Kobieta w ciąży powinna przebywać na słońcu, ale z umiarem. Nie zaleca się opalania ani stosowania kosmetyków zawierających filtry, które całkowicie blokują dostęp promieni UV do skóry.
Dieta dostarcza dwóch form witaminy D: ergokalcyferolu, czyli witaminy D2 pozyskiwanej z pokarmu roślinnego, a także cholekalcyferolu, czyli witaminy D3 wnoszonej z pokarmem zwierzęcym. U kobiet, które rezygnują z jedzenia produktów zwierzęcych, trzeba zwracać uwagę na poziom witaminy D3, gdyż spada on po przejściu na dietę pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego.
Bezpieczna dzięki rekomendacjom
Zgodnie z rekomendacjami PTGiP suplementacja witaminy D w czasie ciąży pozostaje na poziomie 1500-2000 jednostek na dobę w grupie zdrowych kobiet i powinna odbywać się także w miesiącach, kiedy słońca jest dużo. W przypadku kobiet otyłych rekomendujemy stosowanie 4000 jednostek na dobę. Wyższe dawki mogą być stosowane u kobiet ciężarnych zmagających się z określonymi chorobami, ale są to już dawki lecznicze a nie suplementacja, bo ta polega na uzupełnianiu elementów dietetycznych u zdrowej osoby.
Warto wiedzieć, że rekomendacje, jakie udzielane są przez PTGiP suplementom zawierającym witaminę D oraz innym produktom. oparte są o cykl analiz. Ocenia się, czy preparat zawiera zrównoważone dawki składników, a także eliminuje się te z nadmierną ilością składników lub zawierające elementy które wzajemnie wykluczają przyswajanie lub znoszą działanie innych. Jest to główne kryterium do ustalenia rekomendacji dla produktów. Rekomendacja jest zatem potwierdzeniem bezpieczeństwa, warto więc, jeśli jest potrzeba, sięgać po suplementy rekomendowane przez PTGiP.